Fed Cup: Srbsko - Slovensko 1:1, Cibulková nešťastne skrečovala

10.02.2013 Celý región

Niš 9. februára (vyslaný spravodajca TASR) - Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie v Niši s domácim Srbskom nerozhodne 1:1.

O prvý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa v úvodnej dvojhre postarala slovenská dvojka Daniela Hantuchová, ktorá na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Čair po mimoriadne koncentrovanom výkone zdolala srbskú jednotku Bojanu Jovanovskú za 1:26 h v dvoch setoch 7:5 a 6:2.

V druhej dvojhre slovenská jednotka Dominika Cibulková skrečovala zápas so srbskou dvojkou a fedcupovou debutantkou Vesnou Doloncovou za stavu 6:4, 5:4, 0:15 v druhom sete pre silné kŕče v pravej nohe a museli ju z kurtu odniesť na nosidlách. Po zápase ju v sprievode lekára slovenského tímu Romana Fana odviezli do nemocnice na vyšetrenie.

Hantuchová potvrdila formu

Bývalá svetová päťka Hantuchová nadviazala na triumf nad osemfinalistkou Australian Open z Belehradu 2010 a pripísala si na konto už 28. singlové fedcupové víťazstvo. V druhom singli si zmerajú sily srbská dvojka Vesna Doloncová a slovenská jednotka Dominika Cibulková.

Jovanovská sa rovnako ako pred tromi rokmi v Belehrade po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, Hantuchová však bleskovo vyrovnala na 2:2. V ďalších minútach videli diváci množstvo razantných dlhých výmen od základnej čiary. Slovenka ich viackár zakončila víťaznými údermi po čiarach a získavala čoraz pevnejšiu pôdu pod nohami.

Za stavu 5:5 prelomila podanie Jovanovskej a následne pri vlastnom podaní premenila po nabiehanom forhende v poradí tretí setbal. V druhom dejstve Hantuchová vďaka kvalitnému podaniu a skvelým returnom úplne ovládla centrálny dvorec, po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 6:2 premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová počas zápasu proti srbskej reprezentantke Bojane Jovanovskej. Foto: TASR/Dušan Hein
Hantuchová po zisku prvého bodu žiarila spokojnosťou. "Som veľmi spokojná s predvedeným výkonom, Bol to zrejme môj druhý najlepší výkon v tomto roku, lepšie som zahrala iba proti Talianke Sare Erraniovej na turnaji v Brisbane. Vždy hrám veľmi rada vo Fed Cupe. Sú tam úplne iné emócie ako na bežných turnajoch. Človek bojuje o každú loptičku, lebo hrá za svoju krajinu. Aj napriek tomu, že mi úvod zápasu s Jovanovskou nevyšiel, bola som na dvorci pokojná. Vedela som, že keď sa mi podarí vnútiť jej svoju hru, začnem mať navrch. Veľmi dobre som sa pohybovala a dokázala som ju pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary, čo bolo veľmi dôležité. Jovanovská väčšinou v zápasoch diktuje tempo, no dnes pri niektorých výmenách nestíhala. Počas celého zápasu som si pomáhala servisom. Som rada, že som to zvládla v dvoch setoch. Súperka bola v druhom dejstve frustrovaná, ku koncu sa opustila. Na jej hre nebolo poznať, že by mala nejaké zranenie. Pokiaľ ide o mňa, tých zdravotných problémov je naozaj dosť, no keď už som na dvorci, tak na to nemyslím," povedala Hantuchová, ktorá si pochvaľovala atmosféru v hľadisku. "Srbskí fanúšikovia boli hluční, no čím hlasnejšie, tým lepšie. Veľmi milo ma prekvapila skupinka Slovákov, bolo ich poriadne počuť. Celý čas ma povzbudzovali, za čo im ďakujem. Hukot fanúšikov jednoducho patrí k tímovým súťažiam."

Jovanovská mala pred zápasom so Slovenskom problémy s boľavým chrbtom, čo sa podľa jej slov odzrkadlilo na jej výkone. "Dnes som nehrala svoj najlepší tenis. Od Australian Open som laborovala so zraneným chrbtom, namiesto tréningu som chodila na terapie. Po niekoľkých ťažkých výmenách som dnes začala cítiť bolesti a od stavu 5:5 v prvom sete sa mi už nepodarilo držať krok so skúsenou súperkou. Daniela vyhrala zaslúžene, výborne podávala i returnovala. Potvrdila, že nie náhodou bola v minulosti v najlepšej svetovej desiatke," povedala Srbka.

Cibulkovej smola

Od úvodných minút duelu medzi Doloncovou a Cibulkovou boli diváci svedkami "prestreliek" od základnej čiary. Moskovská rodáčka sa po rýchlom brejku ujala vedenia 3:1, Cibulková však potom získala štyri gemy v rade a za stavu 5:3 mala k dispozícii dva setbaly. Nevyužila ich, následne stratila servis a Doloncová mala dve možnosti vyrovnať na 5:5. Cibulková však zabojovala a pri podaní Srbky napokon dotiahla úvodný set do úspešného konca.

Druhý set mal podobný úvod. Doloncová mala dvakrát brejk k dobru, Cibulková však vždy kontrovala. Za stavu 4:3 pre Slovenku Srbka požiadala a medical time out a nechala si ošetriť brušné svalstvo. Po návrate na dvorec Doloncová stratila servis a Cibulková išla podávať na víťazstvo v zápase. Za stavu 0:15 však dostala kŕč, ihneď k nej musel pribehnúť lekár slovenskej výpravy Roman Fano a nasledovala ďalšia zdravotná prestávka. Za stavu 5:4 Cibulková zamierila do šatne na ďalšie ošetrenie. Vrátila sa síce na kurt, no po prvej výmene pri podaní Doloncovej s bolestivým výkrikom spadla na zem a nasledoval skreč.

Zranená slovenská tenistka Dominika Cibulková s kapitánom družstva Matejom Liptákom počas zápasu proti domácej srbskej reprezentantke Vesne Doloncovej. Foto: TASR/Dušan Hein
Kapitánovi slovenského tímu Matejovi Liptákovi sa po nešťastnom závere zápasu Cibulkovej ťažko hľadali slová. "Nie je jednoduché hovoriť o prvom dni po tom, čo sa stalo Domči. Bolo to veľmi rýchle, zbehlo sa to všetko v priebehu piatich minút. Prvé náznaky toho, že niečo nie je v poriadku, boli za stavu 4:3 a 30:30. Domča pribehla k lavičke a povedala, že potrebuje magnézium. Za stavu 5:3 dostala kŕč do pravého lýtka. Postupne ju začala bolieť aj druhá noha i chrbát. Za stavu 5:4 a 0:15 už nemohla pokračovať. Mrzí ma to, lebo odohrala dobrý zápas a chýbalo málo, aby ho dotiahla do úspešného konca. Dúfam, že bude zdravá. Momentálne ťažko hovoriť o tom, či bude môcť v nedeľu nastúpiť. Je to naša jednotka a bolo by pre nás veľkým oslabením, keby nemohla hrať. Zdravie je však prvoradé. Máme v tíme ďalšie dve hráčky Magdu Rybárikovú a Janu Čepelovú, ktoré sú pripravené nastúpiť. Pokiaľ ide o prvú dvojhru, Daniela odohrala veľmi solídny zápas. Lepšie servovala a returnovala, mala navrch v dlhých výmenách od základnej čiary. Potvrdila svoje bohaté skúsenosti z fedcupových zápasov," povedal Lipták.

Vo fedcupovej histórii ide už o štvrtý zápas medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné tri roky. Slovenky vedú vo vzájomnej bilancii 2:1. V apríli 2010 zdolali Srbky na antuke v belehradskej Aréne 3:2 vďaka skvelým výkonom Hantuchovej, ktorá vyhrala obe dvojhry a po boku Magdalény Rybárikovej získala vo štvorhre tretí bod. O rok neskôr v bratislavskom NTC však slovenský tím prehral 2:3. Hantuchová s Rybárikovou vtedy v rozhodujúcej štvorhre proti páru Jankovičová, Kruničová nevyužili vedenie 6:2, 5:1 a 30:0. Víťaz zápasu v Niši narazí v semifinále na lepšieho z dvojice Rusko - Japonsko.

1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:
Srbsko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 5:7, 2:6
Vesna Doloncová - Dominika Cibulková 4:6, 4:5 - Cibulková skreč


nedeľa 12.00:
Jovanovská - Cibulková
Doloncová - Hantuchová
Doloncová, Aleksandra Kruničová -Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová
 

Vyberte región